Przepis na domowe lody
1. Domowe lody waniliowe
Składniki :
2 jajka
300 ml śmietanki kremówki 36%
10 dag cukru waniliowego
10 ml zimnej wody
Przygotowanie:
1. Do jednej miski wbij żółtka, a do drugiej białka.
2. Do żółtek dodaj 50g cukru waniliowego oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksuj, tak aby powstała puszysta masa.
3. Białka ubij na sztywną pianę, a gdy będą już sztywne dodaj 50g cukru waniliowego i ubijaj dalej.
4. W oddzielnym naczyniu na sztywno ubij śmietankę.
5. Do żółtek dodawaj stopniowo masę białkową i delikatnie mieszaj.
6. Następnie połącz powstałą masę ze śmietanką i wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.
7. Przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
Wskazówka: Jeśli masz laskę wanilii, zastąp cukier waniliowym białym cukrem i dodaj nasiona wanilii bezpośrednio do masy! Lody możesz podawać solo, z owocami, biszkoptami lub waflami.
2. Orzeźwiający sorbet cytrynowy!
Składniki:
2 1/2 szklanki wody
starta skórka z 3 cytryn
1 szklanka cukru
200 ml soku z cytryny
1 białko
Przygotowanie:
1. Wlej do rondla wodę, wsyp cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu.
2. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut aż syrop zgęstnieje.
3. Następnie przelej go do naczynia odpowiedniego do zamrażania i odstaw do wystygnięcia.
4. Gdy syrop osiągnie temperaturę pokojową, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
5. Wstaw do zamrażalki na 4 godziny aż syrop stężeje.
6. Wyjmij i powstałą masę zmiksuj na gładko z jednym białkiem. Wstaw do zamrażalki na kolejne kilka godzin.
Wskazówka: Sorbet możesz udekorować plasterkami cytryny lub listkiem świeżej mięty. Jeśli sorbet ma być tylko dla dorosłych, część soku z cytryny możesz zastąpić vermutem!
3. Wiśniowe lody na patyku
Składniki:
1/2 kg dobrze umytych wiśni
1 szklanka cukru pudru
400 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Z wiśni usuń pestki za pomocą drylownicy i umieść je w dużej misce.
2. Dodaj cukier puder i jogurt i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
3. Przełóż do foremek i umieść w nich patyczki.
4. Wstaw do zamrażalki na 6 godzin.
Smacznego!